دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
26 آذر 1400 - 00:02
عبدالباری عطوان:

دلیل غیبت پادشاه عربستان از اجلاس سران خلیج‌فارس چه بود؟/ ۳ پیش‌نیاز ارباب ارّه‌ها برای برکناری ملک سلمان

یک تحلیلگر عرب‌زبان در گزارشی نوشت، غیبت پادشاه عربستان از اجلاس ناکام شورای همکاری خلیج‌فارس در ریاض، گمانه‌زنی‌ها را در زمینه احتمال روی کار آمدن محمد بن‌سلمان به‌عنوان رهبر جدید سعودی‌ها افزایش داده است.
کد خبر : 628537
محمد بن سلمان - سلمان بن عبدالعزیز

به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، عبدالباری عطوان در گزارشی که روزنامه فرامنطقه‌ای رأی الیوم منتشر کرد، به بررسی عوامل حضور نیافتن سلمان بن عبدالعزیز، پادشاه عربستان در اجلاس سران شورای همکاری خلیج‌فارس پرداخت و نوشت: اجلاس سران شورای همکاری خلیج(فارس) دوره چهل و دوم خود را سه‌شنبه شب گذشته در ریاض برگزار کرد و رکورد کوتاه‌ترین اجلاس در تاریخ اجلاس‌های این شورا را به نام خود ثبت کرد.


طبق این گزارش، نشست افتتاحیه تنها پس از یک ساعت به جلسه اختتامیه تبدیل شد، سخنان زیادی میان رؤسای هیئت‌های سران رد و بدل نشد و فوری به هواپیماهای خود بازگشتند به‌طوری‌که موتور هواپیماهای حاضران در نشست از زمان ورود تا زمان خروج خنک نشده بود. همچنین فضا به‌گونه‌ای بود که گویی مشارکت‌کنندگان با حضورشان در اجلاس گناه بزرگی مرتکب شده بودند.


دلیل غیبت پادشاه عربستان از اجلاس سران خلیج‌فارس چه بود؟/ ۳ پیش‌نیاز ارباب ارّه‌ها برای برکناری ملک سلمان
چهل و دومین دوره شورای همکاری خلیج فارس - ریاض


این تحلیلگر عرب‌زبان در گزارش خود آورده است: غیبت یا «به غیبت کشاندن» سلمان بن عبدالعزیز که برای نخستین‌بار پس از نشستن بر تخت پادشاهی عربستان رخ داد، مهم‌ترین رویداد اجلاس بود. همچنین شاید تنها نکته ای که بتوان درباره این اجلاس به آن پرداخت، این است که محمد بن‌سلمان، ولیعهد سعودی بدون ارائه هیچ توضیحی درباره غیبت پدرش در نشست، نه برای مهمانان اجلاس و نه مردم عربستان، ریاست نشست مذکور را به دست گرفت و این نکته بسیار مهم است.



محمد بن سلمان برای برکناری پدر از منصب پادشاهی عربستان به‌دلیل بیماری‌اش یا هر انگیزه دیگری نیازمند شکستن انزوای داخلی، اسلامی و غربی خود است



عطوان می‌نویسد: اخبار منتشر شده در داخل و خارج از عربستان درباره اوضاع پادشاه این کشور حاکی از آن است که سلمان بن عبدالعزیز بیمار و به دستور ولیعهد در شهر نئوم، واقع در ساحل شمالی دریای سرخ برای انجام مراقبت‌های پزشکی ساکن شده است. در این وضعیت هر لحظه ممکن است بن‌سلمان خود را به‌عنوان پادشاه عربستان معرفی کند.


ولیعهد جوان به‌دنبال نشان دادن چهره جدید سیاسی خود


به نوشته تحلیلگر عرب‌زبان، سفری که ولیعهد سعودی هفته گذشته به پنج پایتخت حوزه خلیج‌فارس ازجمله کویت انجام داد، علاوه بر اینکه با هدف شکستن انزوای عربستان و ترمیم روابط با کشورهای حاشیه جنوبی خلیج‌فارس به‌ویژه عمان و قطر بود؛ در راستای تلاش‌های ولیعهد جوان عربستان برای معرفی خود به‌عنوان پادشاه جدید سعودی به این کشورها انجام شد. ارتش سایبری عربستان، عمان را هدف اتهام‌زنی های خود قرار داد و مسقط را به همکاری با انصارالله یمن و فراهم کردن زمینه‌های قاچاق سلاح به این کشور متهم کرده بود. عربستان همچنین سال‌هاست به محاصره قطر ادامه می‌دهد، محاصره ای که شکست خورده است.


عبدالباری عطوان می‌نویسد: محمد بن سلمان در وهله نخست برای برکناری پدر از منصب پادشاهی عربستان به‌دلیل بیماری‌اش یا هر انگیزه دیگری نیازمند شکستن انزوای داخلی، اسلامی و غربی خود است که تحقق آن به‌راحتی ممکن نیست. بیشتر شاهزادگان خاندان حاکم بر عربستان که طبق سنت‌های خاندان آل‌سعود باید با پادشاه جدید بیعت کنند، اکنون در بازداشت هستند یا در کاخ‌های خود در حصر خانگی به‌سر می‌برند و ممنوع السفر شده‌اند، در میان آن‌ها صغیر، کبیر، میلیونر یا تریلیونر وجود دارد. علاوه بر این، سیاست‌های سال‌های اخیر حکومتش در عربستان تعداد دشمنانش را در داخل عربستان یا میان کشورهای عربی و بین‌المللی بسیار بیشتر از تعداد دوستانش کرده است.




بیشتر بخوانید:


ولیعهد سعودی وارد دوحه شد


سقوط بن سلمان بخشی از پروژه پایان جنگ؟




وی افزود: همه وعده‌هایی که محمد بن‌سلمان درباره رفاه، اشتغال و زندگی مناسب به جوانان سعودی داده بود، در مواردی همچون رقص و آواز و سایر مواردی که از ذکر آن‌ها خودداری می کنم، خلاصه شد. عربستان روابط بدی با اردن دارد، مناسباتش با مصر در فضایی متشنج تعریف می‌شود، با امارات با وجود پنهان‌کاری های فراوان روابط بسیار سردی دارد و روابط سطحی با قطر برقرار کرده است. مناسبات عربستان با الجزایر و بسیاری از کشورهای مغرب عربی به‌جز مراکش نیز در سطح مطلوبی قرار ندارد.


دست رهبر جدید عربستان نباید به خون آلوده باشد!


در گزارش رأی الیوم آمده است: عربستان روابط بسیار سردی با سوریه دارد و مناسبات آن با لبنان، فلسطین و همه گروه‌های مقاومت و طرف‌های اسلامی در منطقه به‌کلی قطع شده است. آیا عربستان قرار است الگویی برای همه مسلمانان باشد؟



ورود به جنگ یمن برجسته ترین دستاورد محمد بن‌سلمان بود که اکنون در جست‌وجوی راهی برای خروج از این باتلاق است



به نوشته عطوان، جو بایدن رئیس‌جمهور آمریکا و متحد راهبردی عربستان حتی به گفت‌وگوی تلفنی با محمد بن‌سلمان راضی نیست و درحالی‌که موشک‌ها و پهپادهای انصارالله شهرهای بزرگ شمال و جنوب عربستان را هدف قرار می‌دهند و تا ریاض رسیده‌اند، سامانه‌های بسیار پیشرفته پاتریوت و تاد خود را از عربستان بیرون می‌کشد. سؤالی که به‌وجود می‌آید، این است که ۴۶۰ میلیاردی که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور سابق آمریکا تنها در سفری ۳۰ ساعته از عربستان غارت کرد، کجا رفت؟


دلیل غیبت پادشاه عربستان از اجلاس سران خلیج‌فارس چه بود؟/ ۳ پیش‌نیاز ارباب ارّه‌ها برای برکناری ملک سلمان
دیدار پادشاه عربستان با جو بایدن


عطوان کنایه‌ای به سعودی‌ها زد و نوشت: ورود به جنگ یمن برجسته ترین دستاورد محمد بن‌سلمان بود که اکنون در جست‌وجوی راهی برای خروج از این باتلاق است؛ آن هم درحالی‌که خزانه عربستان را برای استفاده در جنگ تخلیه و بیش از ۳۷۰ هزار یمنی را قتل‌عام کرده است. تصور نمی‌کنم جنگ یمن متوقف شود، مگر در دو حالت؛ نخست، اینکه رهبر جدیدی در عربستان روی کار بیاید که دستش به خون یمنی‌ها آلوده نباشد و دوم، اینکه یمنی‌ها دست‌کم جیزان و نجران و عسیر را پس بگیرند.


وی نوشت در پایان نوشت: سلمان بن عبدالعزیز در ۲۰ ماه گذشته تنها یک بار در ملاء عام ظاهر شد و در دوران شیوع کرونا در شهر نئوم باقی ماند و سفر اخیر وی به ریاض در اوت ۲۰۲۰ برای انجام عملیات جراحی کیسه صفرا بود.


انتهای پیام/۴۰۳۳/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب